06 8397 1750 info@jabry.nl

Nieuwsbrief

Laat weten wie je bent, dan sturen we je een e-nieuwsbrief over interessante cases, trends en ontwikkelingen in frituurland. Je kunt je onderaan iedere e-mail afmelden.

Nieuws

Diefstal
Achter het restaurant Great Wall Chinese Food in Amerika werd een verdacht voertuig gesignaleerd. De politie hield een autocontrole en vond inbrekerswerktuigen die verband hielden met bakolie. Samuel Melo-Cruz werd op 4 januari gearresteerd voor diefstal van kookolie, onder meer uit het bovengenoemde restaurant.
https://www.wfsb.com/2023/01/04/police-arrest-man-responsible-cooking-oil-larcenies/

Oliebollen gebakken?
Dit moet je wel én absoluut niet doen met het frituurvet.
https://gezondnu.nl/gezondheid/oliebollen-gebakken-dit-moet-je-wel-en-absoluut-niet-doen-met-het-frituurvet/

Biobrandstof dat is gemaakt van gebruikt frituurvet
Volgens de organisatie Frituurvet Recycle Het, die jaarlijks rond de jaarwisseling extra campagnes voeren, is biobrandstof dat is gemaakt van gebruikt frituurvet de meest duurzame brandstof die er is. Het heeft de laagste CO2-uitstoot van alle energiebronnen. Aha, weten we dat ook weer!

Rijden op frituurvet illegaal
Stel je hebt een oude goedkope diesel en wil voor een deel op plantaardige olie rijden? Dan mag dit officieel niet. Er worden geen accijns betaald over de brandstof en rijden op frituurvet kan je een boete opleveren. Maar hoe komt de politie daar achter? Simpel, de gassen uit je uitlaat ruiken naar wat jij op oudejaarsdag hebt gegeten: oliebollen. Rijden op het gebruikte goedje kan dus wel, maar of je het moet willen..

Wie at als eerste gefrituurd voedsel?
In de oudheid doopten Egyptenaren een beetje beslag in kokende olie. Daarmee begonnen ze een culinaire traditie waarvan ons 4500 jaar later nog steeds het water in de mond loopt.
De Egyptenaren aten als eersten gefrituurd voedsel … | Historianet.nl

Olie en vet, fabels en feiten.
Een dikmaker, het is smerig, dichtslibbende aderen en fatale hartkwalen. Met alle negatieve publiciteit over olie en vet, zou je het allemaal bijna gaan geloven. Vet, dus. Er zijn veel misverstanden over. Daarom: fabels en feiten over vetten, oliën en frituren.
Vet en frituren: fabels en feiten – Frituurwereld

Frituurpan aan of uit?
Na het frituren van patat, snacks laten we de frituurpan het liefst staan om te genieten van de hapjes. Toch is het beter hem zo snel mogelijk schoon te maken.

Temperatuur is van belang!
Het vet of de olie waarin je bakt is niet het enige aandachtspunt. Ook de temperatuur waarop u de frituurpan is bepalend. “Als de temperatuur te laag is dan zuigen de frietjes of je snacks zich alleen maar vol met olie of vet en worden zij niet goed dichtgeschroeid. Een te hoge temperatuur is ook niet verstandig, want dan verbrandt het voedsel als het ware en is de binnenkant nog “rauw”. Het beste bak je op 175 tot 180 graden.

Chemische processen in frituurvet
Drie chemische processen liggen ten grondslag aan de kwaliteitsachteruitgang van frituurvet, namelijk: oxidatie, hydrolyse en polymerisatie.

  1. Oxidatie van het vet is een reactie van het vet met zuurstof. Hierbij worden vetzuren afgebroken. U kunt merken dat een vet geoxideerd is doordat het ranzig gaat ruiken. Oxidatie doet zich voor bij alle temperaturen, dus niet alleen tijdens het frituren, maar ook bij de opslag van het vet. Wel gaat het proces sneller bij hogere temperaturen. Geoxideerd vet heeft de eigenschap om vers vet aan te zetten tot snellere oxidatie. Zelfs een klein beetje geoxideerd vet kan ervoor zorgen dat een vers vet ranzig wordt. Het is dan ook af te raden om oud vet bij te vullen met vers vet. Ook zout en kruimels in het vet kunnen de oxidatie versnellen.
  1. Hydrolyse is een moeilijke naam voor het uiteenvallen van vetdeeltjes onder invloed van water. Hierbij ontstaan onder andere vrije vetzuren. Water kan in het frituurvet komen via de (diepgevroren) voedingsmiddelen die gefrituurd worden. Een van de effecten van hydrolyse is een verlaging van het rookpunt. Een gehydrolyseerd vet gaat dus bij een lagere temperatuur roken.
  1. Polymerisatie vindt plaats onder invloed van warmte: afzonderlijke vetdeeltjes worden bij deze reactie aan elkaar geplakt, zodat er lange ketens gevormd worden. Dit kun je zien aan het stroperig worden van het vet. Bij polymerisatie ontstaan DPTG’s (Dimere en Polymere Tri-Glicerides). Hoe hoger de temperatuur van het vet, des te sneller dit proces gaat.

Volledig gratis & vrijblijvend proberen?
U kunt Jabry Horeca Oil Management uitproberen gedurende 2 weken. Na de proefperiode kiest u zelf hoe u verder wilt gaan. Vul onderstaand formulier in!